fbpx

Inovativno razmišljanje

Inovativno razmišljanje je sposobnost, da o situaciji ali problemu, ki se nam pojavi, razmislimo na nov, kreativen način. Pri tem sta pomembni predvsem ustvarjalnost in prilagodljivost. Na ta način lahko ustvarimo nek nov pristop k izzivu, rešimo spor med zaposlenimi ali pa pridobimo nov rezultat iz nabora podatkov.

Delodajalci v vseh panogah želijo zaposlene, ki znajo inovativno razmišljati in na delovno mesto prinašajo nove perspektive. Morda bi si mislili, da so nekateri ljudje naravno ustvarjalni, drugi pa pač ne. Dobra novica pa je, da se veščin inovativnega razmišljanja lahko naučimo in jih razvijemo, ter nato uporabimo pri delu. 

Zakaj pa je ta sposobnost pravzaprav tako pomembna? Živimo v času, ko tehnologija napreduje iz dneva v dan in ko bodo roboti kmalu skoraj popolnoma nadomestili delo ljudi. Vendar pa računalniki še ne morejo razmišljati na kreativen, prilagodljiv način, kot to lahko počnemo ljudje. Ravno zato bodo tako imenovane »mehke veščine« kot so empatična komunikacija in inovativno razmišljanje precej ključne v prihodnosti

Kako lahko torej razvijamo naše inovativno razmišljanje?

punca, ki ne ve kaj bi pisala na računalnik, ne najde idej 

Združite dve različni ideji 
Precej enostaven in pomemben način, kako biti bolj ustvarjalen, je kombiniranje dveh idej (lahko tudi izdelkov ali storitev). Vprašajte se, kako bi lahko uspešen pristop enega dela svojega življenja prenesli v drugega (hobi – delo), ali iz panoge, v kateri ste že delali, v vašo trenutno panogo. 

Ustvarite (in shranite!) veliko idej 
Na začetku vas nikoli ne sme skrbeti, da kakšna ideja ni “dovolj dobra” ali da je celo “neumna”. Že naslednjo minuto lahko dobite novo, boljšo idejo. Pomembno je, da si dovolite imeti ustvarjalno svobodo, saj vam lahko tudi »slabše« ideje pomagajo priti do nečesa, kar je resnično inovativno.

Pomembno je tudi, da te ideje nekam zapišete in jih tako shranite. Tudi če ste prepričani, da ne boste pozabili neke briljantne ideje, boste morda pozabili idejo, ki se vam v trenutku zdi le povprečna – in vendar je ravno ta ideja lahko tista, ki jo boste potrebovali čez pol leta.

Punca drži sliko z žarnico, okoli sebe ima na listkih zapisne ideje

Nastavite omejitve, saj boste tako povečali svojo ustvarjalnost 
Redkokdaj se zgodi, da smo najbolj ustvarjalni takrat, ko imamo ogromno časa in prostora za delo. Dejstvo je, da se naša ustvarjalnost poveča, ko si postavimo neke omejitve. Te omejitve so lahko čas, viri, zmožnosti ali celo vrsta idej, na katere se osredotočate. 

Vzemite si čas za odmor.
Navdih velikokrat pride takrat, ko ga ne iščemo aktivno. Vzemite si čas zase, počnite nekaj čisto drugega, in presenečeni boste nad količino idej, ki se vam bodo porodile. 

Imejte »eksperimentalno« miselnost 
Če želite biti resnično inovativni, morate sprejeti tudi tveganje, da vaše ideje ne bodo vedno uspele. Hkrati se morate soočiti z dejstvom, da novih, inovativnih idej ni mogoče zgolj načrtovati na papirju, ne da bi jih izpostavili tudi svetu.
Zato pripravite poenostavljeno različico ene od svojih idej, jo uresničite in preizkusite kot »eksperiment«, brez da bi bili preveč navezani na rezultat. Po tem boste običajno natančno vedeli, kaj morate storiti, da nadgradite svojo prvotno zamisel. Če pa eksperiment ni pokazal nobenega potenciala, lahko idejo brez velikih izgub časa ali denarja popolnoma opustite.

To, da postanete bolj inovativni vam ne vzame veliko časa, hkrati pa vam lahko zelo pomaga pri doseganju osebnih ciljev ali pripomore k temu, da vaše podjetje postane in ostane konkurenčno na današnjem vedno večjem in pestrejšem trgu.

Leave a Comment