DELAVNICA: Psihofizična priprava na javni nastop

Sleherni posameznik se je, ne glede na poklicno področje na katerem deluje, zagotovo vsaj priložnostno srečal z javnim nastopom v takšni ali drugačni obliki (Naj gre za predstavitev določeni avtoriteti, poslovni pitch ali celo širši publiki).


Pojav, ki pri večini ljudi onemogoča sproščen in učinkovit javni nastop je zagotovo trema. Vsi smo že kdaj izkusili tresoča kolena, nesproščeno držo, potenje, zatikanje besed, pretiho govorjenje itd. Oseba, ki je postavljena v vlogo nastopajočega, je namreč izpostavljena, to pa spremlja občutek nelagodja in tudi odpora. Na tej točki pri posamezniku krmilo ponavadi prevzamejo različni obrambni mehanizmi, ki se kažejo v njegovem „nenaravnem“ včasih celo prisiljenem obnašanju (kaotičen govor, pretih govor, defenzivnost, togost, ugajanje, pridnost, prisilni nasmeški itd.)


Kot pravi mi nastopimo šele, ko se zavemo svojih obrambnih mehanizmov in jih spravimo v red. To dosežemo z vajo samoobčutenja in zbranosti, ki posamezniku preko sočasne aktivacije vseh petih čutil omogoči, da se spusti v proces, se umiri in zato postane dovzeten za svet in znotraj njega za samega sebe. Šele takrat pred publiko nastopimo brez zadrege in negotovosti, saj smo vase prepričani in nadzorujemo situacijo. Impulzi, ki prihajajo iz okolice in naše notranjosti tako niso več „grožnje“, ampak danosti, ki jih lahko kreativno uporabimo. Vse to pripomore, da je naš javni nastop učinkovit, karizmatičen in celo privlačen.
Na delavnici bomo izvedli vajo samoobčutenja in zbranosti ter na ta način skušali odgovoriti na konkretne težave posameznika pri javnem nastopu.

DELAVNICO VODI: Anja Prusnik

Leave a Comment