fbpx

Razmišljanje izven okvirjev

Kdaj ste se nazadnje znašli pred situacijo, ki je od vas zahtevala kreativno, drugačno, »outside the box« razmišljanje? – pa naj bo to projekt v službi ali pa selitev 3-metrskega kavča iz 12. nadstropja v bloku.

Kaj pa sploh je to »razmišljanje izven okvirjev«, o katerem vsi govorijo? Pri konceptu »outside the box« razmišljanja gre za to, da pristopimo k težavam na nove, inovativne načine. Gre za drugačno pojmovanje problemov, razumevanje naših stališč do različnih situacij na način, na katerega še nismo pomislili.

Kako pa to storimo? Kako razvijemo to sposobnost, da na stvari gledamo drugače?

Razmišljanje izven okvirjev lahko usvojimo že veliko prej, preden se soočimo s situacijo, ki to od nas dejansko zahteva. Težava je, da smo vsi ljudje bitja navade in večina od nas raje uživa v znanih rutinah. Podjetja se pogosto izogibajo tveganjem, ki bi lahko negativno vplivala na njihov dobiček, tudi če obstaja veliko zgodb o uspehu, ki ponazarjajo, da se nekatera tveganja zelo izplačajo. Spodaj delimo 5 načinov kako razmišljai izven okvirjev.

1.     Izobražujte se na področjih izven svoje stroke.

Spoznajte, kako se delajo stvari v drugih panogah. Morda boste ugotovili, da so številni izzivi, s katerimi se srečujejo v drugih panogah, podobni vašim, in da so razvili različne načine spoprijemanja z njimi. Ali pa boste morda našli nove povezave med svojo in novo panogo, ki bi lahko bile osnova za inovativna partnerstva v prihodnosti.

2.     Vprašajte se, kaj bi naredili drugače, če bi začeli od začetka?

Rutina je sovražnik inovativnega razmišljanja. Včasih se borimo, da bi se oddaljili od tega, kar smo vedno počeli in česar smo navajeni. Da bi spodbudili razmišljanje izven okvirjev, moramo obrniti nov list in spremeniti našo perspektivo.

3.     Vprašajte otroka, kaj bi naredil on.

Vprašajte ga, kako bi se on lotil težave. Smisel tega je, da ni nujno, da naredite to, kar otrok reče, temveč da svoje razmišljanje usmerite na bolj nekonvencionalno pot. Če menite, da je vaša težava preveč zapletena, da bi jo otrok razumel, si vzemite nekaj časa, da ugotovite, kako jo preprosto razložiti. Včasih že sam proces preproste razlage zapletenega problema privede do inovativne rešitve.

4.     Prosto pišite (freewrite)

Pri freewritingu gre za to, da izberemo neko temo, nastavimo štoparico za kratek čas in pišemo čim hitreje, ne da bi se ustavili pri urejanju napisanega. Najbolj učinkovito je, če to počnete s pisalom in papirjem. Štoparica doda nekaj pritiska in prisili naše možgane v kreativno razmišljanje.

5.     Vzemite si odmor.

Pojdite na sprehod ali pod dolg tuš, poslušajte glasbo, obiščite prijatelja (ali pa festival SoundGarden 🙂) skratka, počnite nekaj čisto drugega in ne razmišljajte o vašem problemu. S tem predramite druge dele možganov, ki vam pomagajo pri preskokih izven okvirjev.  Na ta način se rodi veliko dobrih idej!

Leave a Comment