LOKACIJA

Velenje, sicer eno izmed mlajših slovenskih mest, pa vseeno šesto največje po velikosti, je rojstni kraj znanih Slovencev kot so 6packČukur, Jolanda Čeplak, Peter Poles in mnogih drugih prodornih posameznikov.

Vizija mladega mesta z velikim potencialom sovpada z vizijo festivala. Lokacija se uvršča med eno najbolj atraktivnih in strateško pozicioniranih v Sloveniji za izvedbo tako nacionalnih, kot tudi mednarodnih projektov večjih razsežnosti. Idealna lokacija poleg jezera, opremljena s primerno infrastrukturo, omogoča nešteto priložnosti za eksperimentiranje in vključevanje vseh akterjev, ki ustvarjajo v tem idiličnem okolju.

Festival postavljamo ob Velenjsko jezero, ki je leta 2018 in 2019 pridobil naziv naj naravnega kopališča. Več o tem preberite tukaj.

Se vidimo poleti v Velenju!

NOČITVE

Kaj početi v okolici?

Med Kardeljevim trgom in ožjim mestnim središčem nas povsem brezplačno pričakajo podobe, povezane z mestnimi ljudi, kraji, in lokalno dediščino, pod okriljem Galerije na prostem. Pravi poletni kulturni sprehod na svežem zraku z razgledom na lokalno dediščino!

Jezero in jezera! Priložnost za neskončne sprehode v naravnem okolju s čudovitimi kulisami v zeleni in modri, za vse: željne sproščenega oddiha na Velenjski mestni plaži, športne ob južnih obronkih Velenjskega jezera, za kolesarje in pohodnike pa na izletu med vsemi tremi Šaleškimi jezeri.

Na griču nad Velenjem bdi romantika preteklih dni – Velenjski grad iz 13. stoletja, obnovljen v renesančnem slogu, nudi možnost za prijeten daljši sprehod od prizorišča in krasen razgled na mesto Velenje. Na poti ob vznožju griča se lahko ustavite še v Hiši mineralov, v gradu ogledate razstave Muzeja Velenje in na sosednji strani griča pa pogledate, kako izgleda smučarska skakalnica iz vrha navzdol.

Promenada Velenje je odličen prostor za sproščeno poletno posedanje v mestnem središču ob šumenju reke Pake s sladoledom v roki in v družbi nasmejanih ljudi. Na eni strani jo zamejuje razvpiti Trg mladosti, ob njej pa najdete prijetne zelene in arhitekturne ambiente za vsak trenutek dneva.

Prava knapovska izkušnja te čaka v Muzeju premogovništva – interaktivni ogled rudnika te bo spremenil v pravega rudarja, vključno z varnostno knapovsko opremo med sprehodom po premogovniku, krepko knapovsko malico in ogledom stanovanja knapa iz l. 1930.

Rdeča dvorana z mladinskim kulturnim klubom eMCe plac je priljubljeno zbirališče mladostnih ustvarjalcev pestrih kulturnih programov. Kavarna, galerija in gledališče nudijo ustvarjalen ambient za program, na katerem lahko vedno najdete nekaj novega.

Nad Trgom mladosti se bohoti stavba Doma kulture Velenje, ki je že sama po sebi spomenik kulturnemu udejstvovanju. Za njo je 60 let ustvarjanja lastne in gostovanja tuje produkcije pod okriljem Festivala Velenje.